Denna sida handlar om en av världens mest eftersökta matsvampar - hon-shimeji (Lyophyllum shimeji), en i Japan mycket uppskattad svamp (föreslaget svenskt namn på denna svamp är talltuvskivling). Sidan är tänkt att fungera som en informationskanal för de som söker fakta om hon-shimeji. Jag är mycket tacksam gentemot "The Scandinavia-Japan Sasakawa Foundation" som möjliggjort flera av mina studieresor till Japan. Tievatupaskynsikäs, tummatupaskynsikäs.
Leta i den här bloggen
Om mig
onsdag 15 september 2010
Hur att känna igen talltuvskivling (hon-shimeji)?
Bild 1a och 1b. Röktuvskivling (Lyophyllum fumosum). Foto: Niclas Bergius
Bild 2a, 2b och 2c. Talltuvskivling (Lyophyllum shimeji). Foto: Niclas Bergius
Bild 3. Typisk växtplats för talltuvskivling (L. shimeji) i Norr- och Västerbotten. Foto: Niclas Bergius
Så vitt vi hittills vet kan man påträffa två olika tuvskivlingar inom decastes-gruppen på mager tallhed i Norr- och Västerbotten, röktuvskivling (Lyophyllum fumosum) och talltuvskivling (Lyophyllum shimeji). Underlaget är dock ganska litet och det kan tänkas att andra närbesläktade tuvskivlingar kan förekomma på samma marker. Det bör dock poängteras att L. fumosum, L. shimeji och L. decastes (mörk tuvskivling) samtliga är ätliga. (I Japan anses talltuvskivling såväl som röktuvskivling tillhöra de allra mest delikata av matsvampar, den mörka tuvskivlingen ses som en medelmåttig matsvamp i Japan). På tallhed söderöver i Sverige finns även fynd av en del andra lyophyllumarter, t.ex. L. semitale som liknar decastes men som mörknar vid beröring. Även dessa är ätliga.
Röktuvskivling: Ofta mycket gyttrat växtsätt med en stor mängd frutkroppar tätt tillsammans. Nedtill ofta förenade i en rotliknande struktur som går ned en bit i marken (se bild 1a). Foten är relativt tunn (1-1,5 cm) och jämntjock. Skivorna är hos utvuxna exemplar som regel mer tätsittande än hos talltuvskivling (jfr. bilder) och har en mer gråaktig färg. Hatten är också generellt sett mindre hos utvuxna röktuvskivlingar jämfört med talltuvskivlingar.
Talltuvskivling: Växer mindre tätt gyttrad och oftast med få (< 10) fruktkroppar och ibland enstaka. Hatten hos utvuxna exemplar är oftast större än hos röktuvskivling och skivorna är som regel mer glest sittande och är mer gräddvita (se bild 2a). Foten är tjockare (>1,5 cm hos utvuxna exemplar) än hos röktuvskivling och ofta ojämnt tjock. Hos unga exemplar (knoppar) är foten ofta ansvälld vid basen.
Bild 4. Mörk tuvskivling (Lyophyllum decastes). Foto: Tony Svensson (Kristianstad).
För fullständighetens skull så kommer avslutningsvis även en bild på mörk tuvskivling. På bilden kan ses en antydan till denna arts ofta mycket täta och ihopklumpade växtsätt. Talltuvskivlingen växer, som bild 2c visar, ofta enstaka, parvis eller i bara mindre klungor. För att skilja mörk tuvskivling från talltuvskivling är det viktigt att alltid komma ihåg vilken typ av mark fyndet gjorts på. På bilden ovan syns att jordmånen är avsevärt rikare än på en mager tallhed där talltuvskivlingen växer.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Talltuvskivling (furuknippesopp) plockad i norra Norge
Foto: Jacklinn Freeman Talltuvskivling ( Lyophyllum shimeji ) plockad i Övre Pasvik den 25 august 2022....
-
Bild 1a och 1b. Röktuvskivling ( Lyophyllum fumosum ). Foto: Niclas Bergius Bild 2a, 2b och 2c. Talltuvskivling ( Lyophyllum shimeji ). Foto...
-
Två recept som passar bra för alla tre nämnda arter av tuvskivlingar hittas nedan: Svampris Nudlar med tuvskivling
Jag har funnit tuvskivlingar (tror jag) i Sveg Härjedalen
SvaraRaderaHar idag hittat vad jag tror är röktuvskivling i Västerbotten, Åsele. Skulle va kul att höra vad du tror! God doft och välidgt god smak!!
SvaraRadera